sunnuntai 30. tammikuuta 2022

Iloiseksi tekeviä asioita

Joskus on hyväksi miettiä asioita, mitkä tekevät iloiseksi, joten päätin kirjoittaa ne tänne muistiin.

Metsät. No, luonto ylipäätään, mutta metsissä samoilu on tehokkain tapa karistaa kaikki tarpeeton kuormitus. Siellä saa hengittää rauhassa ja vetää sisäänsä tyyneyttä. Puhumattakaan kaikesta elämästä, mitä siellä saa seurata. 

Sauna. Melkein kuin metsä, mutta puhdistava. Pakottaa olemaan hetkessä. Löyly hivelee tavalla, joka saa kireyden valumaan ulos itsestä hikihelminä ihoa pitkin. 

Tee. Minä olen juonut teetä pikkutytöstä asti. Siinäkin on omat erityiset hetkensä tarjoava juoma. Hyvää  sekä yksin että ystävien kanssa. Vuosien saatossa minusta on tullut melkoinen hifistelijä ja olen alkanut ymmärtää viinien ystäviä, vaikken itse viineistä juuri piittaa. Tässä on jotain samaa; tutustutaan juoman tarjoamien makujen ja mielikuvien kirjoa. Siinä on jotain erityistä nautintoa.

Tarinat. Olisin voinut laittaa listalle kirjat, mutta tarinoiden maailma yltää kirjojen ulkopuolellekin. Nautin lukemisesta, mutta myös vanhasta arkkitehtuurista, elokuvista, matkustelusta,  syvällisistä rönsyilevistä keskusteluista paljolti juuri niiden tarinallisuuden vuoksi. Tarinat opettavat, viihdyttävät ja kasvattavat. Ne kuvastavat elämää kaikkine sävyineen ja tunteineen.

Valamo. Tämä on minun rauhan satamani maailman myrskyiltä suojassa. Luostarin rauha on uskomaton, enkä missään muualla koe oloani niin kuormattomaksi. Siellä tosiaan saa olla hetken maailman ulkopuolella. 

Läheiset. Minulla on muutama korvaamaton ihminen elämässäni. Onneksi ovat olemassa, vaikka välillä haluankin olla ihan yksin.

Olohuoneen ikkunasta avautuva maisema. Ikkunasta näen kauempana kumpuilevaa metsää. Vaikka en ehtisi metsään, voin nähdä sen. Ja maisemasta on tullut osa kotia. Siihen voi uppoutua tietäen, ettei mihinkään tarvitse lähteä. Että on kotona.

Löydöt. Esimerkiksi se, kun kirpparilta löytää jotain kauan etsittyä tai jotain erityisen puhuttelevaa, tekee minut iloiseksi. Löytämisen riemua, jota ei koe kovin usein.

Toisten ilo. On ihanaa saada jakaa toisen ilo. Esimerkiksi, kun eräs ystäväni sai unelmiensa työpaikan, oli hienoa seurata hänen kertomuksiaan töistä. Hän suorastaan kupli iloa tavalla, joka ei voinut olla tarttumatta. 

Näköjään ennen kaikkea minut tekee iloiseksi rauha, tuli se mitä kautta tahansa. Mikäpä siinä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti